Info november 2019

2019 lider mot sitt slut. Det har varit lugnt på alla tre vägarna under vår och sommar. Det innebär att vi inte heller behövt ha några styrelsemöten sedan årsstämman den 19 maj. Därför har det heller inte funnits något speciellt att skriva och lägga ut på hemsidan.

Ganska mycket snö var det under första delen av året, men plogningen har skötts bra utav Dalafrakt.

Jag har bokat in Dalafrakt för att sköta snöröjningen av Sälenvägen även i år. Jag hoppas att det kommer att gå lika bra som tidigare år.

Jag vet att det varit mycket människor som åkt på vägarna under sommaren och hösten både för att fiska och plocka svamp. Det har varit ett fantastiskt svampår, ganska gott om hjortron har det också varit. Lingon och blåbär har det däremot inte funnits gott om.

Sälenvägen

Vägen hyvlades och saltades i juli. I augusti buskröjdes vägen.

Borrbergsvägen

I början på september gjorde den utsedda arbetsgruppen en besiktning av vägen. Den var torr och fin och i ganska bra skick tyckte dom. Det bestämdes att vägen skulle buskröjas och detta gjordes någon vecka efter besiktningen.

I slutet av oktober blev jag uppringd av en delägare som berättade att vägen i övre Borrberg är helt sönderkörd. Det har regnat enormt mycket här uppe den senaste tiden. Det visade sig att några skogsbolag håller på att flisa däruppe åt 4 markägare. Man har kört med tunga maskiner trots att vägen var mycket blöt och lös. Vägen stängdes av för att personbilar inte skulle köra fast. Jag tog också några bilder som visar hur det ser ut.

Jag har delegerat till representant för Borrbergsvägen som har kontaktat de berörda skogsbolagen som har lovat att åtgärda vägen. Jag hoppas verkligen att det kommer att ske så snart som möjligt eftersom de som har stugor nu inte bör färdas med bil dit upp.

Den 15 november får jag ytterligare information om att en stor avverkning pågår i Borrberg. Det aktuella skogsbolaget kommer att kontaktas för att se hur de ska köra ut virket på lämpligast sätt.

Bosbergsvägen

På Bosbergsvägen är det i alla fall lugnt. Dom åtgärder som har bestämts sedan tidigare är färdiga vilket känns skönt.

Slutord

Det har varit enormt mycket rönnbär på träden denna höst och torsdag kväll mot fredag morgon började snön falla och snötäcket la sig vitt och vackert över bygden. Det ska bli mycket intressant om det är så som bondepraktikan säger att rönnbärsträd inte kan bära både rönnbär och snö. Om det kommer att bli en snöfattig vinter men rejält kallt. 

Nu lackar det i alla fall mot jul och jag kommer att försöka ha ett styrelsemöte innan nyår. Det protokollet läggs som vanligt ut på hemsidan när det är klart.

Vid pennan

Kisti Mats, ordförande för Sälens vägsamfällighet